MASA

               Mesele trebuie luate la ore regulate. Pentru omul sanatos, adult este nevoie de 5 mese pe zi. Luarea meselor la ore neregulate influenteaza nefavorabil starea de sanatate. Orarul constant al meselor asigura formarea de reflexe conditionate digestive. Ele fiind stimulate, digerarea alimentelor se desfasoara in bune conditii.

Daca nu se ingera alimentele la orele respective, secretiile din stomac, fiind acide, pot ataca mucoasa ce captuseste stomacul, favorizand diferite boli. Daca sunt depasite orele obisnuite de masa, stomacul nu mai elaboreaza sucul gastric necesar unei bune digestii.

Intervalul dintre mese daca este prelungit mult, nu mai apare senzatia placuta de satietate, pentru ca foamea, care este stimulentul principal al secretiei, a trecut. In acest caz apar balonari, greutate stomacala si somnolenta. Ele pot dura cateva ore.

Cele 5 mese recomandate adultului se repartizeaza astfel :

 

mic dejun 1Micul dejun este obligatoriu si este gresit obiceiul de a renunta la el, sau a-l inlocui cu o cafea neagra, eventual cu o tigara. Cafeaua consuamta pe nemancate are efect daunator. Micul dejun se recomanda a fi consistent, alcatuit dintr-o ceasca de lapte, ceai sau cacao cu lapte, cu paine cu unt sau marmelada plus un ou. El va furniza 15 – 20% din aportul caloric.

 

La ora 10-11 se recomanda o gustare formata din tartine cu branza sau cu mezeluri si fructe, ce asigura 19% din ratie. Dulceturile nu se recomanda acum deoarece ele inhiba pofta de mancare pentru pranz.

             IMG_4489   La pranz se serveste un mic aperitiv, pentru stimularea poftei, o supa calda care contine prin substantele extractive ce le contine, declanseaa secretiile digestive; apoi o mancare cu carne si cu legume plus o salata. La sfarsitul mesei se serveste un desert consituit din alimente dulci. Aceste alimente vor asigura 40-50% din nec

esarul caloric.

La ora 5 o gustare cu dulciuri de casa placinta cu branza sau mere rase cu nuca si scortisoara si putin biscuite sau chek de casa ,salate de fructe ,

 

                 IMG_3087  Cina va asigura 15-20%.

Pregatirea gustoasa a mesei, fara abuz de condimente, prezentarea atractiva, atmosfera linistita in care se ia masa, toate sunt conditii, pentru asigurarea unei bune digestii.

Se recomanda evitarea monotoniei meniurilor, iar combinarea alimentelor intre ele sa asigure atat variatie cat si aport caloric. Verificarea modului corect sau incorect de allimentatie se face prin controlul periodic al greutatii corporale. Greutatea corporala variaza in functie de inaltime, varsta si sex. Mentinerea unei greutati corporale convenabile este importanta atat din punct de vedere estetic cat si igienic. Dovada cea mai pregananta a unei sanatati adevarate o constituie mentinerea greutatii corporale din tinerete. In acest scop trebuie avuta mare grija la alcatuirea meniurilor zilnice si evitarea abuzurilor alimentare atunci cand avem oaspeti sau suntem invitati la o masa.

camin de batrani camin batrani camin de batrani